Hoeveel suiker per dag volgens de WHO?

Hoeveel suikers per dag mogen we eigenlijk consumeren om onze gezondheid te waarborgen? Deze vraag staat centraal in het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Suikerinname is een belangrijk onderdeel van onze dagelijkse voeding, maar het beperken ervan is noodzakelijk voor een gezonder leven. Dus laten we eens dieper ingaan op de vraag: hoeveel suikers per dag zijn volgens de WHO aanvaardbaar?

WHO richtlijnen voor suikerinname

Hoeveel suikers per dag is aanvaardbaar volgens de WHO? De WHO heeft duidelijke richtlijnen opgesteld met betrekking tot de hoeveelheid suikers die we dagelijks zouden moeten consumeren. Deze richtlijnen variëren afhankelijk van leeftijd en caloriebehoefte.

 • Kinderen van 4 tot 8 jaar: Minder dan 10% van de dagelijkse calorieën, wat neerkomt op ongeveer 20 gram suiker of 5 theelepels per dag.
 • Tieners van 9 tot 18 jaar: Variërend van 25-50 gram suiker (6-12 theelepels) per dag, afhankelijk van hun energiebehoeften en activiteitsniveau.
 • Voor volwassenen (ongeacht geslacht): Minder dan 10% van de dagelijkse calorieën, wat neerkomt op ongeveer 50 gram suiker of 12 theelepels per dag.

Waarom zijn deze richtlijnen belangrijk?

Maar waarom zijn deze richtlijnen voor suikerinname eigenlijk zo relevant voor onze gezondheid? Het antwoord is simpel: overmatige suikerinname kan leiden tot een scala aan gezondheidsproblemen.

Hoeveel suikers per dag mogen we consumeren zonder onze gezondheid in gevaar te brengen? Dit is de centrale vraag die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft beantwoord met hun richtlijnen voor suikerinname. Suiker is een belangrijk onderdeel van onze dagelijkse voeding, maar de consumptie ervan moet worden beperkt om een gezonde levensstijl te behouden.

Fruit: een gezonde zoete optie

Een uitstekende manier om je zoete tand te bevredigen zonder te veel toegevoegde suikers te consumeren, is door vers fruit te eten. Fruit bevat natuurlijke suikers, vezels en essentiële voedingsstoffen die goed zijn voor je gezondheid. Hier is een lijst van enkele veel gegeten fruitsoorten en hun suikerinhoud per 100 gram:

 • Aardbeien: Ongeveer 4,9 gram suiker
 • Appels: Ongeveer 9,8 gram suiker
 • Bananen: Ongeveer 12 gram suiker
 • Druiven: Ongeveer 16 gram suiker
 • Sinaasappels: Ongeveer 8,2 gram suiker

Het is belangrijk op te merken dat deze suikerinhoud natuurlijke suikers betreft, die anders worden verteerd en opgenomen door je lichaam dan toegevoegde suikers. Fruit biedt ook voordelen zoals antioxidanten, vitamines en mineralen die bijdragen aan je algehele gezondheid.

Hoeveel suiker per dag WHO

Nadelen van suiker

Hoewel suikerinname aangenaam kan zijn voor de smaakpapillen, brengt overmatig gebruik van suiker ook aanzienlijke nadelen met zich mee voor onze gezondheid. Een van de meest opvallende nadelen is het risico op gewichtstoename en obesitas. Suiker bevat veel calorieën maar weinig voedingsstoffen, wat kan leiden tot overtollige calorie-inname en uiteindelijk tot overgewicht.

Een ander nadeel is dat overmatige suikerinname het risico op diabetes type 2 verhoogt. Hoge suikerconsumptie kan de insulineresistentie verhogen, wat een belangrijke factor is bij de ontwikkeling van deze chronische aandoening.

Daarnaast heeft suiker een negatief effect op de gezondheid van onze tanden. Bacteriën in de mond zetten suikers om in zuren, wat het tandglazuur aantast en kan leiden tot tandbederf en gaatjes.

Ten slotte kan een teveel aan suiker het triglyceridengehalte in het bloed verhogen, wat het risico op hartziekten verhoogt.

Suiker verborgen in alledaags voedsel

Naast de overduidelijke bronnen van suiker, zoals frisdrank en snoep, is het ook belangrijk om bewust te zijn van suiker die verborgen zit in alledaagse voedingsmiddelen. Veel bewerkte producten bevatten toegevoegde suikers om de smaak te verbeteren. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Ketchup: Deze saus bevat vaak aanzienlijke hoeveelheden suiker om de zoete smaak te benadrukken.
 • Ontbijtgranen: Veel ontbijtgranen, zelfs die worden gepromoot als gezond, bevatten suiker.
 • Yoghurt: Zoete smaken in yoghurt komen vaak van toegevoegde suikers.
 • Sauzen en dressings: Marinades, barbecue sauzen en saladedressings kunnen suiker bevatten.
 • Kant-en-klare maaltijden: Bewerkte maaltijden bevatten soms suiker om de smaak te verbeteren.

Het is raadzaam om voedingsetiketten te lezen en bewust te zijn van deze verborgen suikerbronnen om je suikerinname binnen de aanbevolen limieten te houden. Het maken van gezonde keuzes en zelf koken kan helpen om onnodige suikers te vermijden. Als je merkt dat je voedselinname niet altijd even gezond is, overweeg dan om vitaminen en mineralen van RoyalPeace te verkennen als aanvulling op je dieet, om ervoor te zorgen dat je alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt ter ondersteuning van je gezondheid.

Terug naar blog